Причини за лошия сън

За безсънието винаги има причина. Стресът и някои заболявания може да окажат неблагоприятно влияние, но много пъти виновникът е не друг, а лошата хигиена на съня. Имам предвид лошите навици, които пречат на истинската релаксация на целия ни организъм.

Когато падне нощта, тялото ни се подготвя за почивка. Но в зависимост от това какво правим в този период, балансът може да се наруши. По този начин вместо да се отпуснем, ние се активираме. Причината за безсънието ни може да се дължи на определени фактори. Ето и някои възможности: гледане на телевизия в спалнята; проверяване на имейли или съобщения преди лягане; късно прибиране; четете прекалено много и до късно; извършване на домашни задължения; трениране; гледане на новини; лягане по различно врем и сутрин ставане в различни часове; употреба на алкохол, кофеин или никотин; прекомерна употреба на телефон.

Списъкът може да бъде удължен още доста, но на мен ми се струва достатъчен. Понякога не осъзнаваме, че прекалената ни активност и някои наши навици вечер оказват негативно влияние върху съня ни. Причината се корени и в това, че не полагаме достатъчно грижи, сънят ни да се превърне в пълноценен.

Идеалният вариант, чрез който да постигнем блаженството на отпочиналостта от съня и бързото и лесното заспиване, би бил да се избегнат всички горепосочени ситуации. Някои от тях могат да се контролират по-лесни от другите, но с желание всичко се постига. Например може да започнете от премахването на телевизора от спалнята си или да се откажете от лошия навик преди сън да гледате смартфона си.

Препоръчвам ви да се отправяте към леглото в едно и също време от денонощието, за да си изградите добри навици. Осъзнайте, че спалнята е място за почивка и там не бива да има разсейващи устройства и такива, които привнасят стрес. Създайте си приятно пространство, изберете добър матрак и се насладете на сладкия си сън.

Google+ Comments