Отмениха лятното часово време! Почти…

Знаете ли, че Европарламентът вчера е имал заседание, на което депутатите са обсъждали дали лятното часово време да се отмени или да остане. Претекстът е, че в много от европейските страни учените са провеждали изследвания, които доказват, че смяната на времето spring-forward-clockводи до редица здравословни проблеми сред 20% от населението. При мен превъртането на стрелките най-често е съпътствано от краткотрайно чувство на тревожност и повишена сънливост. През пролетта, когато превъртаме времето с час напред, изпитвам частично главоболие, докато организмът ми се настрои. Сега, когато върнахме времето назад, вече цяла седмица се будя преди да ми звънне алармата.

Според някои изследвания обаче лятното часово време може да доведе до по-трудно заспиване, недоспиване, забавен метаболизъм, трудно храносмилане, чувство на депресия и др. проблеми. Те, от своя страна, са предпоставка за напълняване и развиване на диабет. Според учените смяната на времето се отразява неблагоприятно също така върху децата и учебния процес, аутистите и активните шофьори.

Първоначалният довод, заради който някога е въведено лятното часово време, е поради пестене на енергия. Ако слънцето залязва по-късно, по-късно ще включваме и осветлението, това е логично. Дали обаче тази причина е адекватна и днес? Ако  ежегодната пренастройка в биолгочните часовници на хората води до здравословни проблеми, то това означава, че купуваме и пием повече лекарства. В такъв контекст смяната на времето ми се струва неудачна. Ако вредите, които нанася, са толкова големи, колкото твърдят учените, значи лятното часово време наистина трябва да се премахне! Както изглежда обаче, депутатите от Европарламента са били на друго мнение… те са отхвърлили разглежданата директива. Не възнамеряват да я преразгледат преди да получат данни, събрани с по-систематичен доклад, с повече детайли и информация.

Какво е вашата позиция относно лятното и зимно часово време? Да остане или да се премахне?

Google+ Comments