Мъжете и йога тренировките

Може би знаете, че преди хиляди години мъжете са били единствените учители и практикуващи йога. Днес обаче йога общността се състои предимно от жени и се изгражда стереотипът, че е изцяло дамско занимание. Постепенно се разпалва и дискусията дали практиката е достатъчно ефективна и подходяща за мъжкия пол.

Ползите от йога са много и разнообразни за цялото тяло. Чрез упражненията се тренира едновременно на няколко нива: психическо, физическо, умствено и духовно.

Много от мъжете обичат по-интензивните и силови тренировки като вдигане на тежести или тренировка за съпротивление. Асаните (позициите) в йога са добър начин да се укрепят мускулите и да се постигне цялостен баланс на тялото. Чрез тях се увеличава гъвкавостта и релаксацията. Тренировките за съпротивление са по-ефективни, когато се комбинират с йога или пранаями (дихателна техника) заедно с медитация, която позволява постигане на по-високо ниво на концентрация.

За разлика от мъжете, жените са доста по-гъвкави, но за йога това няма никакво значение. Не е препоръчително да се прилагат различни упражнения за двата пола. Подобно разграничение може да се направи, когато упражненията се използват като допълнение на тренировъчен режим.

Практикуването на йога показа дългосрочно подобрение в здравето на мъжете. Йога може да бъде инструмент за борба срещу заболявания в по-напреднала възраст, свързани с простатата или импотентността. Ползите от йога са многобройни, а мъжете трябва да се замислят за практикуването ѝ, за да бъдат още по-здрави.

Google+ Comments