Диета за здраве

Как да се храним здравословно? Всеки от нас си е задавал този въпрос преди да потърси отговора в интернет, да попадне на няколко страховити диети, да се уплаши и избяга. Днес бе мой ред да преживея този цикъл (отново), но този път смятам да пробвам някои от по-разумните съвети, които открих. Държа да отбележа, че целта ми не е отслабване, а просто по-здравословен начин на хранене с повече полезни вещества.

Първо какво трябва да направите, за да сте успешни в това начинание:

Променете начина си на мислене. Това е в основата на всичко – ако умът ви не е отворен дори не стартира, това ще бъде цялото загубено време, съчетано с ненужни жертви, за които после ще съжалявате. Намерете мотивацията в себе си, запитайте се защо правите това и намерете правилния отговор. Това, което мога да ви кажа е, че здравословният начин на живот и балансираната диета значително ще подобрят начина, по който се чувствате в ежедневието си.

Поставете си цели. Ако просто искате да се чувствате по-жизнени и здрави, може да ви е малко трудно да следите прогреса си – може би личния ви лекар ще забележи първи. Ако обаче се стремите да отслабнете, направете снимка преди да започнете и на всеки две седмици правете снимка от същият ъгъл. Дайте си разумно количество време, за да усетите ефекта, и поставете снимките една до друга. Намирате ли разлика?

А сега по темата: как да се храним здравословно?

Отървете се от безумната идея да живеете само от плодове и зеленчуци и се пригответе да откриете здравословни съставки, които да се комбинират по хиляди различни начина.

  • Риба тон. Рибата тон е здравословна храна и ако се консумира в правилните дози, помага да се изгради балансирана диета. Не обичате риба тон? Стремете се към нежно и вкусно филе от скумрия, което да се смесва в летни ястия или да се използва като подправка за паста и ориз.
  • Въглехидрати. Да или не? Ако сте на строга диета, опитайте се да ги избягвате. Ако изграждате балансирана диета, яжте ги в правилните количества – идеалният вариант е 4 пъти седмично, винаги преди 17.00.
  • Месо. Избягвайте червеното месо (най-много веднъж седмично, поради полезния ефект за костите и мускулите) и избирайте по-често пилешко или пуешко.
  • Плодове и зеленчуци. Яжте по-често зеленчуците от плодове и по възможност ги яжте сурови или задушени. Не смесвайте прекалено много зеленчуци на едно място. Ако ще правите супа, използвайте само плодове и зеленчуци от един и същи цвят – всеки цвят има свойство.
  • Шоколад. Малко от нас са готови изцяло да скъсат със сладкото. Можете от време на време да се поглезите с малко шоколад. Да е черен – нали е по-полезен.
  • Упражнения. Комбинирайте здравословната диета със здравословни упражнения. 3 пъти седмично за около 20 минути е по-добре от нищо, нали?

Google+ Comments