ББР, Стоян Мавродиев и предизвикателствата пред малкия и средния бизнес в България

Как могат малките и средните бизнеси да пробият на пазар, който вече е наситен до пръсване с големи компании и международни корпорации?

Борбата за надмощие – даже по-скоро борбата за съществуване – в бизнес средите оставя малките и средните фирми в неизгодна позиция още от самото им основаване. Един от най-важните проблеми, пред които са изправени, е липсата на финансови ресурси да осигурят нуждите на бизнеса си в началната му фаза докато потръгне. Това включва помещения, оборудване, персонал и други жизнено важни елементи.

Въпреки многото препятствия, някои бизнеси успяват да се наложат на пазара. Какво е нещото, което им помага по пътя към успеха, при положение, че има толкова, които отпадат от надпреварата? Според Стоян Мавродиев, главен изпълнителен директор на Българската банка за развитие, освен личностните качества, които делят успешните предприемачи от масата, много от тях са получили нещо много ценно – нечия подкрепа.

През 1999 г., държавата основава ББР с две основни мисии – да подпомага развитието на българската икономика и на малките и средните бизнеси в страната. Днес в това число влизат петте ѝ дъщерни дружества, които заедно формират финансовата група на ББР. Пълният набор от финансови услуги на групата обхваща всички нужди на бизнеса – кредити, гаранции, лизинг, факторинг и капиталови инвестиции – като основен фокус са малките и средните бизнеси.

Някои от най-оригиналните и интересни предприятия в страната са просъществували с подкрепата на ББР и нейните дъщерни дружества. Сред тях са творци, земеделци, иноватори и предприемачи от всички краища на страната.

Един много интересен такъв пример е комплексът “Косовските къщи” в село Косово. Всичко започва с къщата на големия възрожденски майстор уста Хаджи Георги Станчовски – Христо и Светлана Ралеви я купуват през 2002 г. с идеята да я реставрират. Къщата е обновена и отворена за посетители, жънейки огромен успех. Това вдъхновява семейството да разширят дейността си с още две исторически къщи – Гаватовската и Елиновската. Тук възниква нуждата от кредит. Най-добри условия получават от Българската банка за развитие. Двете къщи са реставрирани и се присъединяват към комплекс „Косовските къщи“, където днес се стичат посетители от всички краища на България и света. Село Косово се радва на популярност, каквато вероятно не бе виждало от години.

Друг проект, осъществен с подкрепата на ББР, е бившото кино „Левски“ в София, което получи нов живот в ръцете на Теодора и Христо Кирови. През 2008 г. двойката купува сградата, за да я превърнат в модерен културен център. Общата стойност на проекта е 4,5 млн. евро и отнема седем години. Част от разходите Кирови покриват с кредит от Българска банка за развитие на стойност 2,45 млн. евро. Днес в Сити марк арт център можете да се насладите на спектакли, концерти и кинопрожекции и други културни събития и мероприятия.

Според Investor.bg, Българската банка за развитие подпомага малкия и среден бизнес в страната и чрез финансиране на инфраструктурни проекти, които допълнително създават по-добра среда за предприемачи да започнат и разрастват своя бизнес.

Българска банка за развитие предлага голяма част от услугите си чрез дъщерните дружества, които изграждат финансовата ѝ група. Двете първоначални дъщерни предприятия – Микрофинансираща институция Джобс и Националния гаранционен фонд – съществуват вече десет години и са натрупали впечатляващ портфейл от успешни проекти. При поемането на ръководна позиция в банката, Стоян Мавродиев отвори още три дъщерни дружества – Фонда за капиталови инвестиции, ББР Факторинг и ББР Лизинг. Те функционират от по-малко от две години и все още не са разпространени данни на тяхни успешни инициативи, но за бъдещите им успехи можем да предполагаме по тези на МФИ Джобс и НГФ.

Например в с. Долна Диканя днес се намира модерен европейски завод за обработка на зеленчуци – един от най-големите проекти, в които е участвал Националния гаранционен фонд. Предприятието се занимава с преработка на картофи, моркови, зеле, лук и тяхното пакетиране в свеж вид, без да са замразявани. Това е единственото подобно съоръжение в Югоизточна Европа. Предстои разширяване на складовата база – начинание, което НГФ отново ще подкрепи.

Въпреки че пътят на малките и средните предприятия не е лесен, упоритостта, постоянството и смелостта дават резултат. Амбициозните предприемачи със свежи идеи и уменията да ги реализират винаги ще намерят подкрепа в лицето на ББР.

Google+ Comments