Хвалете

Удовлетворете една основна човешка потребност. Искрената похвала е най-лесният начин да се свържете с друго човешко същество. Обсипвайте вашите колеги с искрени и добре заслужени комплименти.

През всичките години, в които съм изучавал човешкото поведение и манталитет, съм чул стотици служители да казват, че се чувстват подценени, но не съм чул нито един да казва, че се чувства надценен. Тази стратегия говори сама за себе си. Работата ви като мотиватор е да накарате хората да се чувстват добре и да повишите тяхната самооценка, увереност и кураж.

Когато хората получават искрена похвала, техните съмнения намаляват, а духът им се повдига. Целта на инструкторските ми сесии е в края им клиентите да се чувстват по-уверени, отколкото в началото. Те имат нужда да бъдат смели, за да се справят със събитие, на което трябва да говорят и което може да повиши или да разруши тяхната репутация.

Аз съм суров с тях. Често пъти имаме малко време за работа, затова те чуват от мен коментари, които техните колеги може да се почувстват неудобно да им отправят. Въпреки тяхната позиция или нетна стойност обаче те се нуждаят от похвала точно толкова, колкото и съседът им. Това е естествен човешки копнеж.

Защо тогава повечето хора не успяват да доставят тази основна човешка емоция? Повечето хора имат добри намерения, но им липсват инструментите, с които да направят похвалата ефективна; похвалите ви трябва бъдат локализирани, чести и конструктивни.

Google+ Comments