Трябва ли успехът в една сфера да е за сметка на друга?

goalsРабота или семейството? Кариера или деца? Образование или забавление? Перспективно или предпочитано? Изкуство или наука?

Животът ни е пълен с дилеми, чиито решения трябва да търсим. Понякога не е никак лесно и винаги ни се струва, че каквото и да направим, все има шанс да успеем в дадена сфера за сметка на друга. Свикнали сме да мислим, че човек не може да има всичко и винаги нещо ще му липсва. Просто така сме устроени… В един момент всеки от нас осъзнава колко е кратък живота му и същевременно колко много цели не е осъществил. А времето си тече ли тече все така неумолимо, все така монотонно и обезкуражаващо. Или пък не?

Може да съм идеалист, но все си мисля, че не е задължително постигането на една цел винаги да е за сметка на друга. Ако се научим да управляваме времето си, ако бързо усвояваме нови знания, ако не си пилеем безценните минути живот в зяпане на телевизия дори когато повтарят някой филм, може би тогава ще бъдем по-успешни и ще постигаме повече от поставените си цели. Ключът към по-високата продуктивност е в мобилизацията и дисциплината. Ще ви дам пример. Миналата събота се случи така, че трябваше да стана в 7 сутринта. Не бързайте да ме съжалявате. Пих едно кафе и свърших толкова много неща в рамките на деня, колкото бих свършил съвкупно за събота и неделя, ако се бях излежавал до обяд и двата дни. Същевременно в неделя реших да помързелувам и цял ден се размотавах безцелно вкъщи. Вярно е, че човек има нужда от и от такива дни, но е факт също, че денят ми мина твърде бързо и непродуктивно в каквато и да е насока.

Google+ Comments