Големият компромис – качество или цена

Обикновено в живота си човек прави много компромиси, някои от които си заслужават, други – не. Най-често е изправен пред избора да направи компромис в качеството или в цената. Това означава, че ако реши да вземе по-евтиния вариант на даден продукт, той прави компромис с качеството му, а ако реши да вземе по-скъпия продукт, той прави компромис с цената.

Всъщност почти винаги цената е според качеството, но невинаги може да си позволим да вземем най-хубавото и тогава се примиряваме с това, с което можем да закупим.

save-money-travel-photo-cc

Наскоро едни познати решиха да си купуват нова спалня с матрак и аз реших да отида с тях да разгледам, а и да им помогна със съвет в избора. След като разгледахме всички модели на спалните, те вече бяха твърдо убедени, кой ще бъде техният модел и дойде ред да избират матрака.

Продавачът им предложи 3 вида матраци, които бяха с различни цени и съответно различно качество. Най-скъпият беше най-хубав, а по-евтините варианти бяха приемливи, но не чак толкова добри. Те доста се поколебаха, защото финансите им бяха ограничени и по-скъпият вариант би ги затруднил. Естествено ме попитаха за мнение и аз им предложих да вземат скъпия матрак, тъй като това е нещо, което се купува един път и е много важно за добрия сън. Замислиха се върху думите ми и след кратко размишляване решиха да си купят скъпия матрак.

След известно време ми споделиха, че са направили добре като са ме послушали, матракът бил много хубав и щели да съжаляват, ако си бяха купили друг. Невинаги трябва да правим компромиси с качеството, защото понякога евтиното излиза скъпо.

Google+ Comments