За и Против българското черноморие

През последните месеци усилено се говори за недостатъците на българското черноморие и отливът от туристи. Медиите не спират да спекулират с темата и да шокират туристите с цените на чадърите и шезлонгите, които предлагат концесионерите. В същото време отново медиите спекулират с големия поток към гръцката граница и “километричните” опашки на КПП-тата. Но защо го правят?

Преди да дам своята лична интерпретация на този въпрос ще ви кажа откъде знам, че това всъщност са спекулации на медиите. Първо за опашките на Маказа… Лично прекарах не повече от 30 минути на границата посока България, когато във вечерните емисии новини на повечето медии драматично съобщаваха, че сънародниците ни са чакали с часове и в двете посоки, а задръстването било километрично.

В същото време новините за отлив на туристи от българското черноморие всъщност не е верен, тъй като мой роднина от години работи по морето, а статистиката която преминава през него за брой резервации и прочие, по нищо не се различава от предходни години.

Тогава наистина, напълно логично си задаваме въпроса “Какво се цели с тази “паника” покрай проваления сезон в България и големите опашки към Гърция.

На втория въпрос може би отговорът идва напълно логично – за да се уплашат родните туристи и да не планират почивките си в нашата съседка. Което е много повърхностно да се мисли, че това наистина може да се случи, тъй като хората са си направили резервациите месеци напред и едни новини за задръствания по границата няма да ги накара да отменят резервацията и да отидат на море в България.

За да дам отговор на първия въпрос сигурно трябва да притежавам някаква сериозна информация, която не се споменава на обикновените българи. Една от моите интерпретации е, че предстоят местни избори и по един или друг начин политическите противници се опитват да дискредитират сега властващата партия, като отрича наложилото се статукво.

Истината е, че много хора избират да отидат в Гърция през лятната си почивка, защото на първо място там не е толкова застроено. Плажовете са поддържани, чисти, а водата е кристална и топла. Цените не са толкова високи и реално хотелите, къщите за гости и заведенията за хранене, могат да отговорят на бюджета на всеки един българин, както и на изискванията. Има луксозни хотели и напълно поносими нощувки, които може да си позволи всеки средностатистически българин.

Българското черноморие е доста застроено. Проблемът не е в това, че са високи цените или нещо подобно, проблемът е в това, че няма ясни регулации за строеж и всеки, който е пожелал и е имал достатъчно пари, за да си плати, е построил хотел на първа линия на плажовете, включително и в забранени територии.

Може би това е нещото, което отблъсква туристите от българското черноморие и ги изпраща в съседна Гърция.

Споделете и вашето мнение по темата.

Google+ Comments