Игра на тронове и краят на една ера

С финалът на култовия сериал Игра на тронове, се сложи и краят на ерата на дългите телевизионни сериали. Говоря за такъв тип телевизионни продукции, които продължават с години. Споменатият сериал например се снимаше и излъчваше в продължение на цели 8 години, в които изгради сериозна фенска маса. Тази фенска маса обаче остана твърде разочарована от финалните сезони. Може би любителите на продукцията очакваха нещо твърде много от авторите на сериала, или им се искаше нещата и всички сюжетни линии да не се развързват толкова по “холивудски”, а да имат отново някакъв неочакван обрат.

За голямо разочарование обаче това не се случи и всичко, което се очакваше да се случи – се случи.

Толкова години хората тръпнеха в очакване на новите сезони и епизоди от култовата поредица, вълнуваха се и залагаха кой персонаж колко време ще изкара в сериала. И накрая получиха разочароващ финал, който може би им развали впечатлението от цялата поредица.

Ето защо, хората, които се занимават с анализи и критика на подобен тип продукции, прогнозират, че това ще е краят на една ера в телевизията. Вече отмина модата от това да се правят продължителни телевизионни поредици, които целят не само да ангажират вниманието на зрителите, но и да генерират огромни суми приход. Анализаторите смятат, че точно разочароващият финал на сериал номер едно за последното десетилетие ще насочи вниманието на продуцентите и режисьорите много повече в хомогенността и “компактността” на сюжета, отколкото в дългосрочното генериране на печалба.

Аз лично се съмнявам това да се случи, тъй като това на първо място е бизнес и след това вид изкуство. А идеята и целта на всеки един бизнес е да генерира печалба. Истината е, че ако някакъв сюжет ти грабне вниманието и интереса, колкото и да ти е писнало да следиш сериали с години пак ще го направиш, защото вече си закачен на кукичката. А това винаги е добре дошло за създателите на телевизионни поредици и техните продуценти, нали?

Какво е вашето мнение по темата, ще се радвам да споделите с мен в коментарите.

Google+ Comments