Никога не е късно за ново начало

Обществата в които живеем са ни създали една представа за пътя, който трябва да следваме в живота си. А именно да растем, да ходим на училище, да поемаме информация за света, да изберем сферата, в която искаме да се развиваме и да започнем работа, да градим кариера, да създадем семейство, а накрая да се пенсионираме и да гледаме внуците си, докато нашите деца изминават същия този път, през който ние вече сме минали.

Да, но в днешно време хората на 23-годишна възраст (тази на която вече излизат от университетите) много трудно могат да се ориентират какво всъщност искат да работят. Повечето от тях са записали някаква специалност в университета, или със заблудата за това, което всъщност представлява тази наука и дисциплина и работата, която ще трябва да работят, или просто, за да имат някакво висше образование, защото е необходимо, за да си намерят каквато и да е работа.

Това в един момент създава интересни феномени от сорта на графични дизайнери, които са юристи по образование, брокери, които имат артистично образование и прочие. Също така е много особен случаят, в който хората завършват определено образование, работят известно време и разбират, че това не е за тях. Тогава, вече на по-сериозна и осъзната възраст разбират какво в действителност им харесва да правят, но проблемът при тези хора (които са изключително много) е, че ги е страх да зарежат всичко и да започнат отначало да градят кариера, да се доказват и да създават добро впечатление.

Историята познава такива случаи, които само служат за положителен пример за това, че все в един момент нещата могат да се наредят и да получите работата и кариерата, която винаги сте искали. Но дали можем да гарантираме това на всеки един човек, който е тръгнал да търси себе си на по-зряла възраст? Истината е, че гаранция няма за нищо. В същото време подобни истории за преквалифициране и след това изграждане на успешна кариера, се броят на пръстите на ръцете.

Реалността жестоко попарва всякакъв ентусиазъм, като ни среща с претенциозни работодатели, които се опитват да намерят робот, който ще може да изпълнява 10 различни функции, да знае перфектно поне два чужди езика, да работи извънредни часове и в същото време да се задоволява с посредствена заплата. А ако разберат, че се опитвате да смените сферата – е почти напълно невъзможно да ви дадат шанс.

Ето защо изразът, че никога не е късно за ново начало, може би важи в 2% от случаите, но повечето хора се срещат със стени и отхвърляне. И да, това не бива да ги спира, но със сигурност е много изморително постоянно да се случва, нали?

Google+ Comments