Съсредоточи се, момче

С идването на по-топлия сезон, определено мислите са за плажа, за почивката, за безгрижните дни и за всичко онова, което се случва само през лятото. Но докато ние сме потънали в мечтите си, то работата и безкрайните ежедневни задължения продължават да ни очакват, за да ги свършим. Тогава трябва да се съсредоточим и да бъдем максимално адекватни навсякъде. Как да стане това?

Няма да крия от вас, че този текст е породен от грешките, които допуснах на работното място именно от разсеяността си. На какво се дължи – описах в горния абзац. Констатирането на проблема е първата стъпка към разрешаването му. Но тук изпитах затруднение с измислянето на решение и затова се позовах на една източна практика.

Това е йога. От нея научих наистина много за това как да бъда тук и сега – основният постулат на учението. То се постига чрез редовна практика и включва физически, психически и дихателни упражнения. Резултатът е абсолютно положителен и смея да твърдя, че ми помогна да се концентрирам по-лесно.

Ето и какво правя. Предпочитам да практикувам йога в пределите на дома си, защото там се чувствам най-спокоен. Намерих в YouTube упражнения за начинаещи. Първо започвам с тях и с лека разгрявака. След това преминавам към практики с дишането, които изпълват главата ми с кислород и понякога дори ми се завива свят. Важно е да кажа, че през цялата физическа част спазвам максимата за усилие без насилие.

Накрая преминава и към психическите упражнения. Те включват заемане на удобна поза с изпарен гръб и правилно дишане. Затова е важно да се загрее първоначално с тях. После се опитвам да се изключа и да не мисля за нищо. Искам само да се съсредоточа върху тук и сега и да си представям как всичко това пречиства тялото и съзнанието ми.

Цялата практика ми отнема около половин час или малко повече. Практикувана в продължение на седмица, ежедневно, при мен даде резултат. А вие как ще се съсредоточите през лятото?

Google+ Comments