Спирулината: какво знаем и не знаем за нея

Чували ли сте за растението спирулина?

spirulina-in-tablet-and-powder-formВсъщност това е синьо-зелено, едноклетъчно водорасло, което през последните години стана много модерно сред хората, които се интересуват от здравословен начин на живот и здравословно хранене. Спирулината е много богата откъм полезни вещества и в следствие на това забелязвам, че все повече хора започват да я приемат под формата на прах, таблетки, в смутита и т.н.

Признавам, че на външен вид тази “храна”, която е по-скоро добавка, не изглежда много привлекателно, но само почакайте да чуете какво съдържа! Веднага ще си промените мнението.

Първо, това е възможно най-питателното растение, което може да намерите на планетата Земя. В 100 гр. от нея приблизително 60-70% са белтъчини под формата на сухо вещество, което означава, че има 3 пъти повече протеини отколкото се намират в пилешкото и червеното месо. Изключително богата е на витамин А и притежава 25 пъти по-голямо количество от него в съотношение със суровите моркови! Стане ли дума за наличие на желязо в някое растение, спирулината съдържа 50 пъти повече отколкото спанака. Чрез приема й лесно ще си набавите витамин Е и витамини от група В, включително и по-рядко срещания В12. Според някои учени това водорасло е най-богатият естествен източник на антиоксиданти в природата. Съдържа също омега-3 и омега-6 мастни киселини, както и жизнено важни минерали като магнезий, фосфор, калций, манган, селен, цинк и йод.

Сред най-важните здравословни ползи на спирулината са, че подсилва имунната система, спомага при хронична умора, намаля кръвното налягане и холестерола.

Обичайната дозировка, ако сте решили да добавите това растение в дневното си меню, е от 1 до 3 лъжички в прахообразно състояние. Таблетките се приемат преди хранене по 1 или 2, както е описано и препоръчано за вас. Тъй като спирулината дава много енергия, хубаво е да се приема основно сутрин за жизнен тонус, а не вечер, когато е време за сън. И все пак, ако имате възможност, консултирайте се и със специалист, който да ви даде по-конкретна информация по темата относно препоръчителни за вас дозировки и начин, по който да добавите това водорасло в менюто си 😉

Google+ Comments