Шведска маса или Сморгасборд?

Някога замисля ли сте се защо наричаме Шведската маса именно така? Откъде идва наименованието й, кога е възникнало и защо е точно шведска, а не испанка, германска, датска, холандска и т.н.

Всъщност историята е доста интересна. Още през XVI век в Швеция имало практика по време на някакви тържества или събирания на масите да се сервира храна, от която гостите да си взимат и да сядат на мястото си на друга маса. Там се хранели спокойно и обсъждали събитията от деня или други важни въпроки. Самите шведи обаче наричали този начин на сервиране сморгасборд. На техен език Smorgas означавало хляб и масло, bord – маса, а словосъчетанието сморгасборд – масата с намазаните сандвичи. Разбира се, не се поднасяли само и единствено сандвичи, имало всевъзможни ястия, хапки,  напитки и др.

hotel-johann-strauss-breakfast-004-viennaСморгасбордът добил повече популярност през 1912 г., когато по време на олимпийските игри в Стокхолм в хотелите и на официалните срещи храната се сервирала именно по този начин. Той бил непознат за гостите и направил впечатление на много от тах. През 1939 г. пък по време на Световното изложение в Ню Йорк на Шведския павилион също можело да се види маса, отрупана с храна и така малко по малко в течение на времето сморгасбордът набирал все повече популярност и станал световно известен. У нас продължаваме да го наричаме Шведска маса, но в английския език често се използва оригиналния термин.

Е, сега, след като знаете, ще започнете ли и вие да го употребявате?

Google+ Comments