Разтягане и загряване

Според различни статистики хората тренират най-много в началото на година и при старт на летния сезон. Точно затова днес в блога обръщам внимание на темата със спорта. Няма да ви разкривам успешни режими, а по-скоро ще ви дам информация, която ще ви е полезна дори и само за обща култура. Става въпрос за разликата между разтягане и загрявка и кое кога е препоръчително да се прави.

Разтягането е един от най-добрите начини да поддържате мускулите си здрави. Редовното разтягане ще помогне да се запази мускулната сила и да се увеличи гъвкавостта. Колкото повече гъвкавост имате, толкова по-добре това ще се повлияе на ставите. А всички това е важно, защото поддържането на мускулите и ставите в оптимално състояние помага за ежедневния обхват на движение и предпазва от нараняване.

Въпреки че разтягането има своите предимства, в момента има промяна в теорията за упражненията по отношение на това как и кога трябва да се прави. От години експертите препоръчват разтягането да се практикува преди да спортувате. Последните изследвания обаче показват, че разтягането преди тренировка не намалява шанса за нараняване. По-важно е да се загреете преди тренировка.

Не бъркайте разтягането със загряването. Доброто загряване увеличава сърдечната честота, ще затопли тялото напълно поради увеличения кръвен поток и кислорода в мускулите. Загрявката трябва да ви накара да се потите и да стимулира същите мускули, които ще използвате по време на вашата спортна дейност. А разтягането трябва да остане за след тренировката.

И въпреки всичко това разтягането всеки ден или няколко пъти седмично като самостоятелно занимание може да подобри здравето на мускулите и ставите. Включването му в ежедневието ви осигурява гъвкавост и намалява риска от ежедневни наранявания. Освен това помага за намаляване на напрежението, увеличава ефективното движение на мускулите и може да подобри стойката ви. Така че не се лишавайте от него, а просто го правете в правилното време.

Google+ Comments