Подготовка за новата 2019-2020 учебна година в София

Август едва започна и повечето хора са настроени ваканционно, но тези, които имат деца, още от сега се подготвят за новата учебна година. Особено тези, които трябва за първи път да пуснат отрочето си на училище.

Това в столицата на България е емоционален момент за всеки родител, тъй като всеки иска да запише детето си в най-доброто възможно училище и да му осигури хубава среда и качествено образование.

https://www.actualno.com/education/orlin-aleksiev-za-infrastrukturata-na-obrazovanieto-news_746774.html

Не знам в детайли каква е била системата, когато ние сме били деца и е трябвало да започваме училище, но си спомням, че нямахме право да учим в друго училище, освен в това, което се намираше най-близо до жилището ни. Или поне това са моите интерпретации на споменатите факти от родителите ми. Най-вероятно още тогава е имало система на класиране и записване на децата по адресна регистрация или настоящ адрес на техните родители или настойници. Но със сигурност не се бях замислял за това, до момента в който не ми се наложи.

За щастие в днешно време сме много по-облагодетелствани отколкото нашите родители, защото много лесно и от комфорта на дома си, можете да се запознаете със Системата за прием на първокласници на територията на Столична община. А тя е разработена на базата на постоянния или настоящ адрес на родителите и съответно – детето, като ключов фактор се оказва смяната на адресната регистрация. На базата на това при класирането на детето в избраните от вас училища, то попада в една от 4 различни групи.

Има и допълнителни критерии, които носят различен брой точки, добавящи се към данните на детето, като всичко това влияе на класирането и съответно – приема на вашия достоен наследник в избраното училище.

Разбира се, след приема на детето се започва същинската подготовка за учебната 2019-2020 година, в която трябва да му се осигури всичко необходимо за един ученик – раница, тетрадки, различни пособия и прочие.

 

Google+ Comments