Трябва ли да се наливаме с вода?

Преди дни стар приятел, който живее в близък град и с когото отдавна не се бяхме виждали, ми гостува за ден-два. Преди години беше един такъв закръглен, направо да си го кажем от категорията на пълните хора. Пухкавостта му се  компенсираше от ръста, защото е доста висок, но така или иначе – определено си беше с тегло доста над нормата за височината му.

vodaТа пристига той неузнаваем – висок, строен и слаб. Ама не просто слаб, ами и с релеф. Започнал да пази специална здравословна диета, обясни ми я подробно – не си направих труда да я запомня, защото нямам намерение да я практикувам. Редовно ходел на фитнес – тренирал с инструктор, отделно от това сутрин правел поне половин час крос на близкото до тях игрище. И пиел поне по пет литра вода на ден. Вярно, че макар и отслабнал, си е голям на бой човек, ама пет литра вода ми се струват прекалено.

Чувал съм лекари да казват, че пиенето на вода е много важно, че водата е живот, ама чак пък толкова. И това го казвам не от позицията на човек, който едвам изпива по един литър на ден. А просто си имам теория по този въпрос. Смятам, че каквото и да казват лекари, фитнес инструктори и всякакви шамани на здравословния начин на живот, човек не трябва да издевателства над себе си и да насилва организма си. Човешкото тяло е интелигентна машина и сама отчита от какво точно има нужда. Не ви ли се е случвало, след като дълго време не сте яли определен продукт, ей така, без повод, изведнъж да усетите остра нужда да хапнете точно от него. Ами това са си сигнали от тялото – иска си своето, това, от което има недостиг. Та мисълта ми е, че ако тялото не ви дава сигнал за пет литра вода дневно, а само за две чаши, няма нужда да му налагате правила и начини на функциониране, които не са неговите.

 

Google+ Comments