Любовта на домашните любимци

Кучетата се известни като най-добрите приятели на хората. Това приятелство обаче води своето начало може би още от времето, когато първобитните ни предци са започнали да ловуват. Тъй като борбата за оцеляване е била още по-жестока, достатъчно добре развития интелект на кучетата им е позволил да разберат, че хората ще им осигуряват храна ако те от своя страна ги предупреждават за наближаваща опасност и ги пазят.

Хората пък са разбрали, че ако започнат да се грижат за едно куче, то ще им бъде верен помощник както в лова, така и и в живото, като ги предпазва от всичко, от което може. Ето така се заформя една междувидова дружба, продължаваща и до днес и толкова дълбоко залегнала в бита и съзнанието както на хората, така и на кучетата, че дори не можем да си представим животът да съществува без приятелството между хората и кучетата.

Разбира се като всяко едно приятелство в природата и това е възникнало и се крепи на базата на взаимната изгода. Колкото и да се опитват някои хора да се изкарат безкористни и състрадателни, основната причина за взимането на куче дори в днешно време, когато нямаме особена нужда от помощ при лова, е това, че ни кара да се чувстваме добре. Че ни развеселява, раздвижва, сладко е и ни харесва да го галим. Обичаме да знаем, че има някакво живо същество, което ще ни чака и ни е предано. А то ни е предано, защото му осигуряваме храна, топлина и покрив над главата.

С котките нещата седят по малко по-различен начин. Хората са започнали да се грижат за котките на първо място, защото те прогонват всякакви видове гризачи от градините, включително мишки, плъхове и т.н. Също така в днешно време те са изключително сладички същества, които привличат именно с това. Своенравнят им характер, от своя страна отблъсква много голяма част от хората, които искат да си вземат домашен любимец. Все пак арогантната човешка натура не може да приеме, че ще има същество, което няма да ни се подчинява и ще гледа първо себе си преди да застане в божествено благоговение пред нашата добрина, да й осигурим храна и покрив над главата.

Разбира се, котките са едни от най-хитрите същества и често идват при нас хората, за да ни разтопят с очарованието си, гальовността си и сладкото си си мъркане.

А вие какво животинче бихте си взели за домашен любимец? Куче, коте или нещо друго?

Google+ Comments