Какво е да работиш за себе си или за някой друг

Да работиш за себе си. Да имаш нещо свое. Сам да си бъдеш шеф и никой да не стои над теб или да следи какви ги вършиш… Това е мечтаната работа, нали? А дали е такава в действителност?

Да имаш собствен бизнес звучи прекрасно за много хора, а, ако е успешен бизнес, определено е причина за завист. Нека ви разкрия обаче няколко недостатъка на това да ръководиш своя фирма, пък вие преценете дали си струва да поемете в тази посока:

work-for-yourself– В началото вие ще сте в ролята на Човек за всичко – ще работите, ще се срещате с клиенти, ще водите преговори с доставчици, ще си оправяте счетоводно документите, ще поддържате работното си място и т.н. Когато сте сам, а в началото винаги е така, е необходимо да вършите много и различни дейности. Разделението на труда идва тогава, когато имате партньор или започнете да наемете собствени служители.

– Носите отговорност за всичко – Каквото и да се случи, вие носите отговорност за това. Всички фактури, разписки, плащания и т.н. минават през вас и зависят от вас. Ако нещо се обърка, вие сте този, който трябва да го оправи.

– Важните решения – Трябва да ги вземете, колкото и трудни да бъдат. Понякога ще ви се налага и да работите на загуба само за да запазите един клиент. Друг път ще работите за себестойността на продукта си или на ниска печалба. Понякога няма да имате работа и ще трябва да намерите такава. Вероятно ще ви се наложи да изтеглите кредит, за да инвестирате парите в развитието на бизнеса си. Много важни решения трябва да се взимат и от тях няма къде да избягате.

– Паричните доходи са несигурни – Докато фирмата ви се разрасне достатъчно и започне да генерира реална печалба, е възможно вие самите да вземате по-малко пари месечно, отколкото вашите служители. Обикновено това е временно, но бъдете готови за подобно развитие.

В началото винаги е трудно, когато се опитваш да развиеш собствен бизнес. Правят се жертви, нервите ви се опъват и се тревожите за много неща. Предимството е, че ако всичко потръгне както трябва, ставате шеф не само на себе си, но и на други хора. Горе-долу тогава идва ред на по-сериозната възвращаемост на инвестицията ви.

Сега да погледнем нещата от гледна точна на служител във фирма. Ако сте такъв, сигурен съм, че се дразните на някои неща. Това е неизбежно и не може да го избегнете по никакъв начин. Положителното е, че:

– имате сигурно месечно възнаграждение, което не зависи от оборота на компанията;

– знаете работното си време, в края на което вече сте свободни и спирате да мислите за работата си;

– не се занимавате с неща, които не са ваше работно задължение;

– по-лесно изграждате приятелски отношения с колегите си, защото сте горе-долу на едно ниво в йерархията.

Google+ Comments