Бутилки на бъдещето

Едно от нещата, с които искам да се преборя и за което ежедневно полагам усилия, е възможността за преработка на пластмасовите бутилки. В моята фирма всеки разполага със своя и представете си консумацията ни само за една седмица – повече от 200. Успях да уговоря колегите да събираме капачките, но борбата за бутилките все още тече. И причината е защото няма алтернативи къде да бъдат изхвърлени.

Много ме хваща яд, че контейнерите за пластмаса не се събират и използват правилно, а процентът на рециклиране е минимален. В скандинавските държави например еко зелената им политика е на ниво и там дори по магазините не предлагат пластмасови опаковки. Кога ще ги стигнем?

Отговорът е много прост. Когато ни се промени законодателната система в посока усвояване на пластмасата. В момента проучих, че искат да въведат нова депозитна система за компаниите, които влагат пари в пластмасовите бутилки. Те ще могат да ги рециклират и да си върнат част от използваната сума за производство. По този начин се постига ефектът на кръговата с ниска или безотпдъчна система.

Идеята е до 2029 г. до 90% от пластмасовите да могат да се рециклират и повече от 30% да могат да се използват повторно. Но за да се направи тази важна крачка, трябва да се променят не само нашите политики, ала и глобално. Това обаче означава много пари, инвестиции и промяна в мисленето от големите предприятия до малкия човек.

Google+ Comments