Помните ли…

С този текст ви връщам над 10 години назад. Иска да направя кратка ретроспекция и да ви припомня за началото на меме-тата и смеха в интернет. Спомняте ли си кой е сайтът, който даде началото?

Наред с Facebook през 2008 година открих и друга платформа, която привлече вниманието ми. Тя не изглеждаше сложна, имаше няколко подразделения и не се изискваше регистрация, за да я разглеждаш, а само ако искаш да добавяш. Това бе сайтът 9gag.

На по-малките от вас съм почти сигурен, че нищо не им говори. Но за времето си, а и поне пет години след това, си беше хит. В него хора от цял свят можеха да добавят „gags” или „гагове“ – забавни изображения, първообраз на сегашните меме-та. Забавното бе, че се използваха изображения от различни филми, цитати от книги, нашумели звезди от интернет, както и нескопосони рисунки за хора със забавни физиономии. За всички тях можеше да се гласува и това ги изстрелваше напред, за да ги направи още по-вайръл.

Аз обожавах да прекарвам времето си там, особено в категория „Hot“, защото бяха поместени най-добрите. Хубавото бе, че имаше и секция на български език и това допълнително правеше изживяването в сайта забавно на местно и глобално ниво.

В момента 9gag все още съществува и има хиляди потребители, които добавят съдържание. Може би като иноватори, първоначално сайтът бе посещаван от 2 милиарда на месец, което бе невероятно много за времето си. Но днес статистиката не е толкова добра, въпреки според мен все още забавните гагове.

Ако искате и вие да посетите сайта, оставям ви и линк. Може и да променим статистиката занапред: https://9gag.com/

Google+ Comments