Правят ли ни очилата по-умни?

Диоптрични очила – моден аксесоар, който еднакво добре е сполучлив за мъже и жени. Въпреки че когато са подбрани с правилните форми и рамки стоят добре на всяко лице, за някои носенето на очила е и признак на интелигентност. Дали обаче това е така?

В съвремието ни модата по очилата идва може би от Хари Потър. Така носенето на този аксесоар показва, че човекът е начетен и дори проблемите със зрението идват точно от хилядите прочетени книги. За други пък е секси и даже да нямат късогледство или далекогледство, предпочитат да ги сложат.

Но, връщайки се назад в миналото, очилата всъщност са били символ на скъперничеството. Причината е, че са носени само от лихварите, които постоянно работили с пари, цифри и вещи. Тази тенденция се носила чак до средата на 1800-та, когато се появяват и очилата с рамки.

Първоначално се смятало, че хората с очила имали дефект и дори се е страняло от тях. Но много известни политици в САЩ започват да ги носят открито и така постепенно идва нова епоха за очилата. Тенденцията чак след век се разнесла и в Европа, даже според мен и повече.

В момента страшно много хора са принудени да имат очила, защото прекарват време на компютри и различни светещи екрани. Затова и масово вече могат да се видят малки и големи с тях. Така че изводът, до който достигам, е, че към днешна дата диоптричните очила не ни правят по-интелигентни и дори не ни дават такова излъчване. Просто вече са наложителни и част от ежедневието.

Google+ Comments