БрИзенти

zentiНеграмотността в днешно време е всеобща и ни притиска отвсякъде. Особено дразнеща е тя обаче, когато крещи с огромни букви от стъклата или рекламните табели на лъскави магазини в градските центрове. И не само.

Преди броени минути колега по стремеж към спазване на правописните норми възропта по подобен повод във фейсбук, като публикува снимка от варненска витрина, на която думичката брезенти беше изписана като брИзенти. Обяснима грешка – има райони в България, където редукцията на широките гласни е силно изразена, и Варна е едно от тези места. Роптаеше срещу търговците и собствениците на обекта. Дали обаче вината е само в тях и дали точно те трябва да разбират от правопис.

Мене ако питате – всички трябва да разбират и задължително трябва не само да притежават правописен речник, но и да го ползват. Това обаче е един идеален поглед върху проблема, който няма шанс да стане реален. Щях да кажа в скоро време, но истината е, че даже в по-далечно шансовете ще намаляват.

Иначе, ако трябва да сме справедливи, рекламните продукти, какъвто е този надпис, са дело на специализирани агенции и фирми, които се занимават с това. Тоест те произвеждат един краен продукт, какъвто в случая е надписът на въпросното стъкло. Е, нека при това положение да помислим чия е вината. Аз съм категоричен – в случая грешката е на изпълнителя. Даже и да приемем, че търговецът е подал грешно думата, би следвало в подобни офиси да работят хора, грамотни и образовани. И да – никой не може да знае на сто процента правилното изписване на всички думи, особено на тези от чужд произход, каквато е и сгрешената. Но всички трябва да имат съзнанието, че когато вадиш писано слово в публичното пространство, пък и ти плащат за това, трябва да си направиш труда да го свериш с речника.

 

Google+ Comments