Може ли да станем писатели?

Хората, склонни към писателство, обикновено имат тетрадка или тефтер, в които записват хилядите връхлитащи ги идеи. Понякога тези мисли са страхотни за начало или край на интересни истории. Ето така се раждат романите. Но ако вие сте все още начинаещи или пък сте започнали черновата си, ви трябват няколко вдъхновяващи идеи. Затова ви давам и основните принципи за това как да станете писатели.

Наблюдавайте
Наблюдавайте какво правят хората, как се държат, слушайте какво казват и как го казват. Все пак писането свидетелства за живота около вас. Трябва да обърнете внимание на случващото. Ако искате да създадете истински герои, напишете достоверен диалог и създайте интересни сюжети. Най-лесният начин за това е да седнете и наблюдавате.

Питайте
За да станете писател, трябва да поставяте под съмнение всичко. Добрата литература се опитва да отговори на онези трансцендентални въпроси, които хората си задават от началото на света. Със сигурност обаче няма нито един абсолютно точен отговор. Всъщност може да има толкова, колкото хора е имало на земята. Но във всеки случай работата на писателя е да задава въпроси. Питайте всичко. По този начин ще намерите въпрос, на който искате да отговорите, и това може да бъде зародишът на романа.

Не се самоцензурирайте
Вие сте най-суровият си критик. Но прекалената самокритика понякога намалява желанието да пишете, а това трябва да е забавен процес. Със сигурност е трудно и изисква практика, но трябва да се насладите на действието. Затова се отпуснете, оставете идеите да текат и пишете. Ще го коригирате по-късно. Повярвайте малко в себе си и ще се получи.

Завършете
Не се изкушавайте да коригирате всяко свое изречение. Когато сте написали историята си от началото до края, едва тогава можете да я прегледате и да я промените. За да не се отклонявате и съмнявате, използвайте един трик за поставяне на краен срок. В определения период романът ви трябва да бъде завършен. И той ще бъде, стига да започнете.

Google+ Comments