Как да те приемат в престижен университет?

Всяка година хиляди студенти от всички краища на света се насочват към престижни университети като Кеймбридж, Станфорд, Бъркли или Оксфорд. Само малцина обаче имат необходимата подготовка, за да се изправят пред приемните изпити и още по-малко са в състояние да ги издържат. Въпреки че всеки университет има свои собствени изисквания, аз проучих и събрах на едно място едни от най-важните критерии.

Високи резултати от приемни изпити и диплома
Това, което различава основно университетите, е нивото на търсене на резултатите от техните приемни тестове. Но все пак, колкото повече точки се изкарат на GMAT или GRE, толкова по-голям е шансът. Не бива да се пропускат и показаните резултати до момента в училище, които също се взимат под внимание.

Безупречно владеене на езика
Владеенето на конкретния език до съвършенство е основно изискване във всеки чуждестранен университет, бил той с ниска или висока репутация. Освен това в най-добрите центрове тази компетентност трябва да бъде сертифицирана и изискваното ниво варира значително от едно до друго учебно заведение.

Решаване на казус
Водещите университети са известни със своите интервюта. На тях те задават непредсказуеми въпроси, чрез които да оценят знанията на студента и възможността му да разсъждава и да извлича есенции. Подобни питания са: “Колко горещ трябва да е въздухът в балон, за да вдигне слон?” „Колко и какво бихме могли да разберем за миналото, базирайки се изключително на спорта?“ и други.

Заедно с тези изисквания се обръща внимание на призове и отличия в различни направления, препоръки, стажове, доброволчески акции и подобни. Някои институции като Харвард се изисква есе, което демонстрира личните интереси, амбицията и мотивацията на студента. В много случаи темите са абстрактни и могат да бъдат „Ако напишете книга за живота си, коя ще е 230 страница и какво ще пише на нея?“. Във всеки случай препоръчвам да изпратите кандидатурата си поне една година предварително, тъй като процесите за прием отнемат време.

А вие какво мислите за тези изисквания за обучение в най-престижните университети? Бихте ли казали, че са твърде взискателни или просто трябва да имаш по-голяма организация?

Google+ Comments