Зона за фрийлансъри

Преходът от 8-часов работен ден към такъв на фрийлансър за някои се струва като мечта, други вече са го овладели до краен предел, а трети въобще не знаят за какво иде реч. Да бъдеш фрийлансър е една от модерните „професии“ на съвременното общество. Това да работиш от вкъщи ти дава повече свобода на действие, защото не си в строга работна среда, а в спокойна обстановка у дома, която стимулира притока на идеи.

freelancerРазкажете на всички за новото си начинание – направете си LinkedIn профил, визитни картички с посочен имейл, личен блог. Фейсбук и туитър предполагам, че вече имате. Общо взето направете всичко възможно, за да могат да ви откриват лесно. От този момент ще работите за себе си, но по проекти на други хора. Нямате шеф, който постоянно да ви виси на главата, сами си разпределяте времето, за да може да спазите крайния срок, но и вие трябва да влезте в ролята на промоутър на собствения си труд.

Да работиш на свободна практика може да се окаже голямо предизвикателство, особено в частта с намирането на клиенти. Досега е било лесно – шефът ги е намирал и омайвал, а до теб е стигала само финалната задача. Сега ти трябва да започнеш да ги търсиш, но щом си изградиш репутация, те сами ще идват при теб. Може да използваш предишния си опит от фирмите, в които си работил, за да покажеш, че си наясно с материята, т.е. знаещ и можещ човек. Така биха ти се доверили по-лесно?

А може би вече познаваш доста хора в бранша, създал си си връзки и именно затова искаш да се отделиш като независим контрагент? Щом те устройва, аз съм „за“.

Google+ Comments