За работата и кариерното развитие

Лично аз предпочитам да работя в една по-дисциплинирана среда, където има някакъв установен ред и адекватно изградена структура. В противен случай се получава едно хаотично разпределение на задачи и също толкова хаотичното им изпълнение. Ще ви дам два примера от места, на които съм работил досега.

Първата фирма беше новоизлюпена, така да се каже, с недоизмислена фирмена политика и съответно липса на някакъв вид организираност. Шефът не налагаше дисциплина, а служителите се чувстваха като свободни радикали, неконтролирани от никого. Вършеха някаква минимална работа бавно, но славно. Нещата вървяха, но със скорост обратнопропорционална на скоростта на светлината. Някои ще си кажат, че това е идеалната работа – никой не те пришпорва, работиш на минимума си. Да, обаче се нарушават трудовите ти навици или придобиваш погрешни такива. Представете си така да я карате няколко години и после да решите да смените работата. Изведнъж ще ви се наложи наистина да работите и да спазвате срокове. Ще ви дойде малко нанагорно. С времето и развитието на фирмата започнаха да опитват да наложат някакви правила, но нещата никак не се получаваха, защото старите служители вече му бяха отпуснали края и напълно съзнаваха, че са нужни на фирмата. Новите пък бяха току-що излезли от университета и се водиха по старите. Реших да си тръгна навреме, защото виждах, че там нещата никога няма да са на професионалното ниво, на което аз си ги представям.

shutterstock_118731460Смених още една-две работи докато намеря правилното място. Намерих си работа в престижна фирма с изградено име в бранша, където има работеща фирмена политика, следвана от всеки без изключение. Естествено, там хаосът отсъстваше, защото нещата бяха измислени както трябва. Професионализмът струеше отвсякъде, дори и от по-младите служители – те просто имаха добри примери за подражание. Когато попаднеш в такава здрава работна среда, в която всички изпълняват задълженията си съвестно, няма как да си позволиш да се размотаваш. Ако пък целта ти е кариерно развитие, трябва да се изградиш като професионалист, а в такава фирма има какво да научиш в това отношение.

Google+ Comments