За интелигентността

intelligenceЖълтата преса, условно я наричам преса, имам предвид основно сайтовете – защото именно от тях имам бегли впечатления, има и едно положително качество. Четат я много хора и обикновено под статиите изобилства от коментари. Пък коментарите почти винаги са по-ценни даже и от статиите – така е даже и в сериозните сайтове. Сред тях може да попаднеш на истински бисери – които или да разсмеят денят ти, или пък да ти дадат тема за размисъл.

Е, и на мен днешната тема ми дойде от един такъв коментар. Най-общо казано, ставаше въпрос за статия, в която се обясняваше, че Кубрат Пулев е на път да зареже Андрея след седемгодишна сериозна връзка, защото не й се приключвало със сценичната кариера и не искала да ражда деца – поне не скоро. И по тоя повод тя се била отдала на пиянство и разгул.

В първия коментар очевидно нейна сериозна фенка я защитаваши с доста сериозен аргумент, пише: Завиждате й, че е красива, талантлива и интелигентна – защото знае английски и пее на английски.

И се смях, и се замислих. Наистина ли знанието на английски или на който и да е чужд език е гаранция за интелигентност. Не мисля. Макар че много хора го приемат точно за това. По-скоро е допълнение към нея. Много съществена и важна част да успееш да се реализираш на съвременния пазар на труда в един свят, който става все по-глобален.

Но истинската интелигентност е друго нещо – способността да анализираш, да мислиш, да вземаш правилните житейски и професионални решения, да правиш връзка между знанията, които си подредил през годините, да може да ги подредиш в система, да извличаш реална полза от тях на чисто практическо ниво. Всичко това, разбира се, не може да компенсира недостатъчността от незнанието на чужд език, но и обратното – още по-малко.

 

Google+ Comments