Защо не офис под наем

оффицеНе знам дали става достатъчно ясно от заглавието, но всъщност това, което искам да кажа, е, че когато се занимаваш с определен вид бизнес, още повече, когато той изисква разработване на определено място, винаги е по-добре да го правиш в собствен офис, отколкото в нает.
И веднага ще ви обясня защо – с пример от живота. Първо започвам с едно правило, което преди години ми каза един стар търговец – магазин, офис, въобще ново място се разработва минимум от осем месеца до година-година и половина. И наистина е така. Та миналия ден се виждаме с един приятел – силно притеснен. По принцип той се занимава с бизнес с дограма, интериорни, блиндирани врати. Няма собствен магазин или офис. Първо беше наел помещение в една къща на централна, хубава улица – те пък хазяите взеха да правят ремонти и надстройки, та се наложи да се махне. При смяна, знаете, всеки се прощава с една голяма част от клиентите си. Особено при такъв вид дейност. После нае част от един голям търговски център, на чийто първи етаж имаше мебели, санитарен фаянс и други, свързани със строителството неща. Тоест един поток от хора, които са потенциални потребители на услугите и стоките, които той предлага. Тръгнаха му доста добре нещата. И така почти две години, докато преди няколко дни не получил известие от наемодателя си за прекратяване на договора. Единият от големите наематели на етажа се махал, той намерил нов, но новия искал цялата площ и никакъв друг вид дейност на етажа.
Та така моят приятел пак започва от точка нула. И няма виновни – наемодателят е прав да търси по-добър вариант за себе си, в бизнеса емоциите и емпатията не са за предпочитане, условията по договор са спазени, сметките са чисти. Приятелят ми – пак ще гради бизнес почти от нулата.
Е, затова смятам, че когато бизнесът ти зависи от това, колко добре е разработено мястото и това е значителна част от добавената му стойност, първата инвестиция, която трябва да направиш, е в собствена търговска площ.

 

Google+ Comments