Кой размахва етническата карта

ethnikВсички станахме свидетели на кървавите сцени от центъра на Пловдив. Формално поводът за това да се активизират футболните агитки и да потрошат джамията в центъра на града беше искането за връщането на турските имоти. Само че това искане не е от миналия четвъртък или петък. То е доста по-старо, дори преди няколко месеца в Карлово имаше протест в тая връзка – далеч по-цивилизован между другото.

Каквото и да си говорим, някой плати на тези младежи да хвърлят бомбички из целия град и да създадат размирици и напрежение. Всеки начинаещ детектив в опит да отговори на въпроса кой е платил, първо ще зададе контравъпрос какъв е мотивът и кой има полза.

Ами веднага ви казвам – обикновено такива акции с етническа окраска се използват за мобилизиране на електорат, за стягане на редици. Тук възможните заинтересовани страни, по-скоро най-вероятните, са поне две. Първата, колкото и абсурдно да звучи на пръв прочит, е самото ДПС. Рискът все повече набиращата скорост формация на Бареков да му отнеме доста добре платената през годините роля на балансьор в българския парламент става все по-голям. Какъв по-добър ход в подобен кризисен за Движението момент от една толкова брутална атака срещу свято за мюсюлманите място. Втората възможна страна – Бареков и България без цензура. Съвсем видимо е, че в последните седмици бившият журналист успя да привлече в редиците си хора, макар и спорни, но минаващи за радетели за родолюбиви каузи – Каракачанов, Росен Петров, чакат се и още. Е, как по-добре да си нахъсаш електората, ако не по линия на национализма. Още повече че за Бареков изборите за Европарламента са буквално на живот и смърт. Резултатите от тях или ще го направят легитимен, или ще го изпратят безславно в девета глуха.

А, забравих, че е много вероятна и една трета възможност – дуетно изпълнение. Защо не – като се има предвид общият генезис на двете формации, както твърдят мнозина наблюдатели!?

 

Google+ Comments