Силата на духа – Орлин Алексиев, участието в управлението на София и рали Дакар

Орлин Алексиев

Хората и техните интереси винаги са ми били особено интересни. Особено когато има такива личности като Орлин Алексиев, които съчетават сериозни професии с много отговорности, а в същото време впечатляват с личните си интереси и хобита и дори постигат завидни резултати в тях.

Орлин Алексиев е общински съветник в Столичния общински съвет от 2007-а година. Той има юридическо и икономическо образование и е защитил докторантура по икономика и управление. Председател е на Постоянната комисия по финанси и бюджет и е член на Постоянната комисия по икономика и собственост на Столичния общински съвет. От 2011-а година е председател на Съвета за управление на Специализирания общински приватизационен фонд (СОПФ).

СОПФ е агенция, която разпределя средствата, които са постъпили в следствие на продажба на общинско имущество. Фондът подпомага финансово стратегии, цели и програми на Столичния общински съвет и Столична община, които допринасят за подобряването на облика на София. В това число проекти, свързани с построяването на нови и ремонтирането на вече съществуващи детски заведения и училища, спортни площадки, физкултурни салони, зони за отдих и почивка на открито и подобряването на еко системата в града. Чрез Фонда се финансират ремонти в здравните заведения в София, както и подобряването на електронното управление и видеонаблюдението на града. И това са само малка част от проектите и програмите, които се финансират със средства от СОПФ.

Както става ясно, отговорностите на Орлин Алексиев са големи и с голямо значение за цялата столица. А фактът, че е българинът, записал най-добро класиране на рали Дакар до момента, го прави още по-интересен като личност.

Рали Дакар е едно от най-популярните многодневни офроуд състезания. Първото издание е проведено през 1979-а година от Париж до Дакар, а стартът му е даден на 26 декември 1978-а. Създател на ралито е Тиери Сабен, който година по-рано се губи с мотора си в либийската пустиня. Това го провокира да организира подобно рали, в което участниците ще трябва да преодоляват пясъчни дюни, кал, камъни и други пресечени местности.

За първи път Орлин Алексиев се явява на рали Дакар през 2013-а година, когато със съотборника си Пламен Николов с автомобил BMW X1 Proto постигат най-доброто класиране за България в този спорт до момента – 17-о място в класа и 61-во в генералното класиране.  Следващата година Орлин Алексиев се явява отново, този път с автомобил Fiat Freemont, но проблем с качеството на горивото не му позволява да завърши успешно.

Google+ Comments