Промоции

promociiКазват, че в тежки финансови кризи бизнесът страда, но също така и че такива моменти показват кой колко е витален в бизнеса – така де, в безоблачни икономически хоризонти и при условия на високо потребление всеки може. И не се налага да воюваш за да запазиш мястото си на пазара. В тази връзка ми направи впечатление, че търговците, особено на по-малките квартални магазини, в последно време са станали изключително изобретателни и измислят какви ли не причудливи идеи за привличането на клиенти. Последният такъв подканящ надпис, който истински ме впечатли, беше на малко магазинче за хранителни стоки: На редовни клиенти правим хороскопи. :))

Това мимоходом, защото днешната ми тема не е за оригиналната реклама, а за интелигентно направените промоции и за ползата от тях, особено когато става въпрос за по-качествени и логично по-скъпи стоки. Веднага бързам да подчертая, че лично аз не съм от потребителите, които налитат на евтиното, дори напротив – в този смисъл не се нуждая от това някой да ме убеждава, че качеството струва пари. Просто си го знам. Обичам да имам малко дрехи – но хубави, да ям умерено – но качествена храна. Така че на фирмата, производител месни и млечни продукти, за чиято промоция става дума, съм стар почитател, защото там наистина става въпрос за класа. И за почти двойно по-високи цени от аналогични продукти на колегите им – което често стряска хората.

Та към промоцията – в кварталния хипермаркет миналата седмица беше обявена за седмица на въпросния производител и всичките му продукти се предлагаха с 30% отстъпка. Доста сериозно намаление, което на практика почти изравни цените на качествените  кренвирши и биренки в естествена обвивка, на истинския салам “Закуска”, на изключително вкусните луканки и бабеци, сирена и кашкавали с тези на другите фирми. И съвсем видимо увеличи продажбите на тези продукти. Но по-важното е друго – даде шанс на много хора да опитат вкуса на истинското качество и да си отговорят на въпроса, който може би са си задавали: защо има разлика в цената. Сигурен съм, че пропуснатите финансови ползи за фирмата от тази едноседмична акция са пари, вложени по възможно най-добрия начин, при това дългосрочно и изключително ефективно. Защото никоя скъпа и красива телевизионна реклама не може да ви убеди по-добре колко вкусно е едно филе от възможността да го опитате.

 

Google+ Comments