Колко е полезно сиренето?

sirene-platoДа си поговорим за млечните продукти. Сигурен съм, че малко от вас знаят, че сиренето е доста по-полезно дори от прясното мляко! Факт.

От една страна, то се асимилира много по-лесно от организма, особено при хора с чувствително стомаси. Знаете, че азиатците, например, нямат достатъчно ензим в организма си, за да разгради прясното мляко. Затова в страни като Япония, Китай и Корея далеч по-разпространено е соевото такова. От друга страна, защото в сиренето, и по-точно в бялото саламурено сирене, безспорно се съдържат калции, необходим за зъбите и костите, калиеви соли, витамини А, В и Е, както и множество микроелементи. Богато е на белтъчини и протеини. Казват още, че консумацията му помага за балансиране на чревната фауна, нормалното действие на стомаха, че дори действало благотворно на кожата. Последната запазвала своята еластичност, свежо излъчване и здрав тен.

Всичко това е чудесно, но има една уловка. Всички тези ползи идват само и единствено от качествено сирене, направено от качествено мляко, а не от разни примеси, растителни масла или често използвания в производството на сирене калциев двухлорид. От много места съм чувал, че масово фирми запроизвоство на млечни продукти използвали това вещество, защото придавало твърдост и бял цвят на сиренето още преди то фактическо да е узряло.

Имам един приятел, който работи в мандра. Самият той ми е посочвал за кои марки се говори, че подвеждат потребителя предлагайки му некачествени млечни продукти и за кои се знае, че въпреки конкуренцията на родния пазар – продукти на по-ниски цени, но и целият внос от чужбина, все още залагат на традицията и държат на качеството. Ще спомена само една от тях, за която ми каза със сигурност, че правят добри сирене и кашкавал. Мандрата е на млечни продукти Lacrima в Пазарджик, не далече от река Марица. Заложили били изцяло на натуралното и работили с експерти с над 20 години опит в сиренарството. Най-силният им коз, който влагали в рекламата си, бил близостта на мандрата до реката и множеството горещи извори в региона.

Много важно за създаването на един такъв продукт е именно какъв е района на произвоството му. Само при добри услови ще има качествен краен резултат. А това е гаранция за наличие на истинска полезност, която ще допринесе за здравословен начин на живот.

Затова, когато купувате млечни продукти гледайте внимателно. Четете не само на опаковката, ами ако се двоумите направете покупката по-късно, след като се поинтересувата от информация за продукта. Питайте приятелиили прочетете нещо в мрежата. Можете да се доверите и на блогове и форуми, защото, ако има нещо, което със сигурност ще ви помогне в избора, то това са мненията за рецепти и хранителни продукти, публикувани именно там от хора, които са ги изпитали.

Google+ Comments