Как да балансираме мъжките хормони?

Хормоните са изключително важни за правилното функциониране на организма. Често мъжете пренебрегват техните сигнали и това може да доведе до напрежение и силно безпокойство, дори агресия. За да избегнете всичко това и да живеете в хармония със себе, може да приложите някои от следните методи.
Правете редовна физическа активност и тренировки. Включете в програмата си упражнения за силова тренировка, кардио упражнения и стречинг.
Оптимизирайте съня си. Отдавайте достатъчно време за почивка и сън, защото липсата на сън може да намали нивата на тестостерон.
Отказ от вредни навици. Избягвайте никотинът, алкохола и наркотиците, тъй като те могат да повлияят на хормоналния ви баланс.
Уверете се, че в дневната си диета има достатъчно микроелементи, като цинк, магнезий и витамин D. Те играят важна роля за оптималното функциониране на мъжките хормони.
Включете в хранителния си режим здравословни мазнини като омега-3 мастни киселини, които се намират в риба, ядки и семена.
Ограничете консумацията на преработена храна и добавки с високо съдържание на захар, защото те могат да доведат до дисбаланс в хормоните.
Избягвайте прекомерния стрес и намирайте начини да се справяте с него. Пробвайте техники за релаксация като йога, медитация, дълбоко дишане и други.
Отделяйте време за хобита и занимания, които ви радват и ви помагат да се отпуснете.
При подозрение за хормонален дисбаланс или други проблеми със здравето, консултирайте се със специалист, като ендокринолог или уролог. Те ще ви предложат подходящо лечение и ще ви насочат към необходимите изследвания.

Google+ Comments