Имате ли планове за лятото?

Да? Не? Или е твърде рано за планове?

Всъщност не мисля, че е рано, а по-скоро е въпрос на организация. Плановете или поне хубавите планове не се правят за една вечер. Иискват време, обмисляне, премисляне, малко сметки и разграфяване на график. Имайте предвид, че под планове за лятото нямам предвид само ваканции на морето, планината или екскурзия извън града. Тук попадат графите с фестивали, които бихте искали да посетите, концерти, състезания, гостуване на семейството извън града и т.н. Списъкът може да стане толкова дълъг, колкото на вас ви се иска, но важното е поне да го започнете отнякъде.

Time-to-Plan-HИма не един и два косвени плюса, на които бихте се радвали, ако започнете да планувате по-отрано. Изброявайки някои от тях, се надявам да ви накарам поне да помислите по темата и може би да започнете да планувате графика си. Все пак сме края на февруари. От март ни делят броени дни, а оттам нататък пролетта и лятото изглеждат все по-близо и по-близо. И така, защо да плануваме от сега ли?

Първо, за каквото и да става дума, предварителната уговорка (почти) винаги ви гарантира определена отстъпка – билет, резервация в хотел, капариране, транспорт… Второ, получавате перспектива за нещо предстоящо, което да очаквате. Хората сме такива същества, че имаме нужда да гледаме напред (поне аз) и когато очаквам дадено събитие, се справям по-добре с текущите, защото имам стимул. Какво да ви кажа… психологическа нагласа. Трето, можете да си пуснете заявката за отпуска с достатъчно голямо предизвестие, че да се забележи. Няма работодател, на който да му допада идеята днес да разбере, че утре ще отсъствате. Предизвестията са хубаво нещо и ви печелят червени точки, защото показват надеждност и отговорност от ваша страна. Да споменавам ли също, че от по-рано можете да започнете да спестявате пари. Все пак никога не е излишно да имате резерв, когато сте на почивка.

Google+ Comments