Помните ли Менделеевата таблица?

periodic tableВсички сме я учили в училище, всички си спомняме, че на нея са отбелязани откритите до момента химични елементи, но… какво още помним? Според мен не много, затова реших да си опресня малко знанията. Предлагам на вашето внимание възможност и вие да го направите.

Менделеевата таблица е открита от руснака Дмитрий Менделеев през 1869 г. Наричана е още Периодична система и начинът, по който е съставена, лично за мен е гениален. Най-общо делението се прави на база група и период. Групите се отбелязват по хоризонталната страна, като са общо 18 и образуват “стълб” от няколко химични елемента. Групата на даден елемент определя основните му физико-химични свойства. По вертикала от 1 до 7 е отбелязан периодът на всеки химичен елемент, като имаме два допълнителни – тези на лантанидите и актинидите. Любопитното, което е полезно да се запомни, е, че елементите, които попадат в един и същ период, са сходни един на друг.

Виждате, а вероятно се и сещате, че в Периодичната система всеки елемент също така има пореден номер. А помните ли какво означаваше този номер? Ще ви подскажа. Това е броят на протоните в атомното ядро. В таблицата, която аз съм сложил (и която можете лесно да уголемите, като кликнете върху нея), е отбелязано също така кои елементи попадат към металите и кои към неметалите, кои се срещат в твърдо, течно, газообразно или непознато състояние. Имайте предвид, че някои елементи не се срещат в природата, а са откривани или разработвани лабораторно и в последствие добавяни към таблцата. През XVIII век е имало открити само 15 елемента, докато повечето от останалите са описани и открити през XIX век и след това.

Токова от мен. Не съм експерт по темата, но се надявам поне малко да съм опреснил знанията на всички ни.

Google+ Comments