Безплатна храна в магазина?

В свят, в който всичко се купува, то може ли да си осигурим безплатна храна? Единственият вариант, който сигурно ви идва на ум, е ако си имате собствен двор с плодове и зеленчуци, от които да си взимате. Но се оказа, че това съвсем не е така. Поне в Исландия, където въвеждат съвсем нов модел на живот на хранителните стоки.

Както всички ние знаем, примерът на редица скандинавски държави е да се изграждат адекватни на времето ни начини на живот. Следвайки техния стандарт и островната държава решава да направи нещо и за населението си, и за човечеството. А цялостната идея е водена от статистиката за изключително многото изхвърлени хранителни продукти.

И сигурно се питате какво от това? Но тези данни показват, че се създават много боклуци, изхвърля се ценен ресурс за изхранване и се увеличават разходите на потребителите за закупуване на стоки. Затова Исландия решава да подарява в магазините храната, която е със срок на годност още ден-два. Тоест просто отиваш и си взимаш от магазина без пари.

Към този момент акцията е извършена в 40 обекта и показва много добри резултати. Затова и предстои да се разпространи в още големи магазини. А аз просто си го представих как се случва и в България. Според мен ще е в помощ на много социално слаби хора, както и на възрастните, които са част от все по-застаряващото ни население.

След прочита на подобни новини за раздаване на безплатна храна, си мисля, че все пак се работи за благото на човечеството. Необходими са ни повече инициативи, които да не ни превръщат само в консуматори. Защото планетата ни е една и сме тук, за да бъдем хора един с друг. А вие мислите ли, че безплатна храна в магазините може да се раздава и при нас?

Google+ Comments