Варна е Европейска младежка столица 2017

След избирането на Пловдив за Европейска столица на културата за 2019-а година, сега и Варна има своя повод за гордост. Само преди броени дни на официална церемония беше обявено, че моят роден дом е избран за Европейска младежка столица на 2017 година.

Не мога да скрия радостта си от този факт. Харесвам черноморската ни столица и вярвам, че подобни отличия се отразяват благополучно на икономиката на един град. Съвсем наскоро бях в Пловдив и видях, че изборът му за културна столица на 2019-а година вече се отразява положително на облика на града. Надявам се обявяването на Варна за Европейска младежка столица 2017 също да окаже положително влияние на нашия град. Трябва да се възползваме от всяка подобна възможност, за да може не само града в частност, но и популярността на цялата ни страна да се покачва. Всякакви подобни отличия като тези на Варна и Пловдив могат да се използват, за да се покачва рейтингът и на страната ни. Надявам се да бъдат използвани умело, защото в тях е заложен потенциал и ще е грехота, ако не го използваме подобавящо.

За тези, които не зная, Варна се пребори с градовете Кашкайш от Португалия, Галуей от Ирландия и Перуджа от Италия, за да си спечели титлата. Призът между другото се присъжда от 2009 г., като първата Европейска младежка столица е бил Ротердам, Холандия.

Споделям ви и видеото, с което Варна се включи в надпреварата тази година.

Google+ Comments