Решавате ли логически задачи?

O7MTNX5UIДа ви кажа честно, голям фен съм на главоблъсканиците. Обичам да умувам върху сложни задачи, за решението на които не се изискват сметки с 10-цифрени числа или умения по висша математика. Предпочитам логическите предизвикателства, които се решават с помощта на абстрактна мисъл, нестандартен поглед върху нещата и без справки относно формулите на Виет, Питагоровата теорема, работа с интеграли и т.н.

Нека ви покажа за какви задачи става дума.

Вижте първата картинка. Забелязвате ли червените точки, които образуват квадрат? Условието на задачата е да свържете всички точки, като използвате само 4 прави линии. В тази ситуация повечето хора 42c680af923fbbbbbe47ea586ee2795eзапочват да ограждат четирите страни на квадрата, но по този начин несвързана остава точката в центъра. Номерът, за да решите тази задача, е да мислите извън рамките и буквално да излезете “извън кутията”. Какво като очите ви виждат квадрат? Той пак може да се раздроби на други геометрични части. Начертавате показания триъгълник, спускате една височина от върха към хипотенузата му и вече сте свързали и последната точка само с четири прави. Интересно, а?

Сега вижте втората картинка. Зададеният въпросът е: под кой номер е паркомястото, където е паркирана колата? Вгледайте се внимателно, откривате ли отговора? Още не? Тогава обърнете числата огледално. Сега виждате ли друга цифрова редица вместо 16, 06, 68, 88,… 98. Представете си, че сте застанали от задната страна на автомобила, тогава няма ли да четете 86,… , 88, 89, 90, 91? При това положение е напълно логично коя е липсващата цифра и решението става елементарно.

Ето над подобен тип загадки аз обичам да размишлявам, защото знам, че решението е някъде там. То може и да е трудно за откриване, но е логично. И поне според мен добрата логика е по-полезното умение отколкото са аритметичните способности от висша степен. Логиката просто има по-голямо приложение в живота 😉

Google+ Comments