Изгражда ли се навик за 21 дни

21-Days-to-form-a-habitМоже и да сте чували за това “правило”, а може и да не сте. Във всеки случай винаги е хубаво човек да си опреснява старите знания от време на време. И така…

Помните ли колко време е необходимо, за да превърнете свое действие в обичаен навик? Отговорът е 21 дни… Историята на тази теория и точно този брой дни не е от вчера. Тя е описана за първи път през 1960 г. от един хирург. Името му било д-р Максуел Малц. Той наблюдавал следната тенденция: на пациентите му отнемало точно 21 дни, за да свикнат с ампутиран нов крайник… Е, на практика не са имали друга опция, така че налагало им се е да свикнат, нали?

На този етап обаче не съществува неоспоримо и напълно категорично изследване, което да каже в продължение на колко дни трябва да правите по 50 коремни преси и 50 напъни сутрин, докато докато този “ритуал” в крайна сметка стане навик. А едно нещо е навик тогава, когато за него твърдо можете да заявите, че го правите без усилие и без да се замисляте – като влизането във фейсбук, пускането на радио в колата или разхождането на кучето веднага, след като се приберете у дома.

Личното ми скромно мнение по темата е следното. Да си изградите нов навик отнема пропорционално повече време в зависимост от това колко труден е навикът. Разбира се, че е значително по-лесно да започнете да пиете чаша вода сутрин, отколкото да откажете цигарите или да спрете да консумирате месо. Разбира се, също така че първият месец е най-труден и тогава най-лесно можете да си кажете “Какво ли се мъча, я стига съм се правил на интересен?”. Ако целта ви е да започнете всяка сутрин да правите упражнения в продължение на 15-20 мин., то не пропускайте и един ден в продължение на поне първите 30. Ако усетите, че още на 21-я сте формирали нов навик – поздравения. Ако не сте – продължавайте да упорствате. За всеки човек тези “21” дни могат да се окажат 28, 30, 35 и дори 60 – няма значение. Най-важна е мотивацията и постоянството.

Google+ Comments