Хора с опасно поведение

opasnopovedenieМного по-често световните, но напоследък и нашенските медии ни изненадват неприятно със шокиращи новини за човешка жестокост – често с размери, които нормалната човешка психика трудно може да проумее. Изненадващи ли са наистина обаче тези прояви? Не се ли оказва в повечето случаи, че е имало съвсем очевидни за околните индикации, че нещо с автора на престъпното деяние не е както трябва. Или иначе казано, сред нас има хора с опасно за обществото поведение, ние ги виждаме, имаме представа на какво са способни, но някак ни е по-удобно да се правим, че не забелязваме, и сами да се убеждаваме, че лошото най-вероятно няма да се случи.

Преди седмица и половина потребителите на социалните мрежи бяха потресени от снимка на завързано за задния теглич на кола куче, влачено с километри от стопанина си и очевидно безжизнено. Бавно се задействаха органите, а може би и въобще нямаше да се трогнат, ако не беше острата реакция в мрежата. Противоречива беше и информацията за съдбата на животното. Първо се оказа, че е намерено в близко дере и е само с повърхностни охлузвания. След това официално стана ясно и това, което се виждаше на снимката – кучето просто е свършило в мъки.

Причината за тази нечовешка жестокост, оказа се, били няколко изядени от четириногия “любимец” кокошки и стопанинът му решил да му даде урок. За цял живот, както се казва.

Това е накратко историята. По-важно е обаче какво следва. Ако се съди от досегашния опит – нищо. Органите прибраха изверга за 24 часа. Със сигурност тежестта на закона няма да се стовари със силата, която този социопат заслужава. Но по-потресното в случая е, че някои от съселяните му го защитават – “иначе бил добър човек”. Ами този иначе добър човек утре може да се ядоса, че някое хлапе се е качило на черешата му и си е напълнило джобовете, и да реши да му даде урок. Е, няма причина да му се сърдят тогава, защото той “иначе е добър човек”.

 

Google+ Comments