Фасовете и билетчетата също са боклуци

Днес искам да споделя личното си разочарование! Докато идвах на работа тази сутрин, ми се случиха 3 неприятни събития в интервал от 15 минути:

Видях шофьор, който си хвърли цигарата през прозореца и тя падна на 2 метра от мен.

Докато минавах покрай една спирка, слизащ от автобус ученик “случайно” си изпусна билетчето от градския транспорт на земята.

На пешеходна пътека за малко да ме блъсне кола, която в същия момент изпреварваше в насрещното и наби спирачки на сантиметри от мен!

Ако беше само един от тези инциденти, вероятно щях да си замълча. Ако бяха два, щях да размисля дали да ви ги споделя, но трите заедно просто преляха чашата.

Чудя се, толкова ли не разбира българинът, че дори с такива дребни постъпки си вреди. Ако всеки пушач започне да си изхвърля фасовете на земята, ще се затрупаме с отпадъци от този вид. Далеч по-приемливо ми се вижда, ако всеки от нас си изхвърля дори най-дребните отпадъци на определените места. Така градовете ни ще бъдат по-чисти, обстановката по-приятна, а общината ще разполага с повече ресурс да се почистват по-крайните райони. При билетчетата историята е същата. Няма значение дали става дума за билетче от рейса, касова бележка от таксито или от друго място. По-същественото е, че дори тези малки хартийки замърсяват околната ни среда и допринасят за дискомфорт в градовете. В крайна сметка не е толкова трудно да си смачкате билетчето в джоба, да го оставите в портмонето или просто да го държите в ръка, докато видите кошче и го изхвърлите там. Ако го пуснете на земята, вятърът ще го повее нанякъде и кой знае къде ще отлети. При фасовете положението е същото – във всяка кола има пепелник, който да пълните с изпушените си цигари. Не ги хвърляйте през прозореца, защото това е не само проява за липса вкус, но и лош пример за всеки наоколо и особено за децата.

Нека се опитаме дори с малки крачки да постигнем по-голяма промяна. Не си повтаряйте, че няма смисъл вие да постъпвате така, след като останалите правят иначе. Не е ли по-важно собствената ви съвест да е чисто, вместо да сте “като другите”? Бъде различни, бъдете по-съвестните граждани.

Google+ Comments