Как да изберете климатик за вашия офис?

офис климатик в празен офис

Ако си търсите отоплителна и охладителна система за офиса, климатиците са добро решение. Те могат не само да поддържат идеална среда в помещението, но и да осигурят по-високо качество на въздуха – и всичко това без да вдигат много шум. За да извлечете максималните ползи от уреда обаче, е необходимо да изберете такъв, чиито характеристики са съобразени с параметрите на офиса. За да ви помогнем с това, сме ви подготвили няколко съвета, които да вземете предвид при покупката на климатик.

Помислете за шума

Добре известно е, че по-старите модули са доста шумни. Това ги прави неподходящи за офис среда, където е важно да има тишина и спокойствие, за да върви работата добре. Поради тази причина ви препоръчваме да отделите специално внимание на този компонент и да проучите какво количество шум произвежда търсеният от вас климатик. За щастие, у нас вече се предлагат достатъчно модели, които ще отговорят на очакванията ви, тъй като в днешно време производителите полагат допълнително усилия, за да направят машините си тихи. Сред най-доброто на пазара към момента са инверторни климатици Eclima. Повечето им сплит системи са изключително тихи, независимо дали са монтирани на открито, или на закрито. Някои модули генерират само 20 dB шум, който е едва доловим за човешкото ухо. За сравнение, звукът от шепот произвежда между 25 и 40 dB. Ще се изненадате колко тихи могат да бъдат съвременните машини. Истината е, че е невъзможно конвенционалните климатици да ги надминат в това или в друго отношение.

офис климатик в празен офис

Вземете под внимание размера на помещението

Големината на офиса е определящ фактор за вида климатик, на който да се спрете. Ако се простира на малка площ, не е необходимо да вземате климатик с голям капацитет. Но ако пространството е по-голямо, трябва да помислите за мощността на уреда, както и колко на брой климатика ще ви трябват. С този процес може да ви помогне специалист, който има познания за видовете системи и капацитетите им. Така ще сте сигурни, че сте на прав път.

Вземете предвид броя на служителите

Друг фактор, който неизбежно ще повлияе на избора ви на климатик, е броят на хората, които ще бъдат редовно в помещението. Ако екипът е малък, почти всеки модул ще ви свърши работа. Няма да сгрешите, ако купите такъв с минимален BTU. Но ако офисът се използва от повече от 5-6 души, ще трябва да предвидите система с повече BTU. Изключително важно е да вземете правилното решение. В противен случай рискувате климатикът да се окаже недостатъчно мощен за нуждите на офиса. Това ще го принуди да работи по-усилено, за да стигне до зададената температура, което пък ще доведе до претоварване и износване на двигателя и други компоненти.

Не забравяйте за гаранцията

Закупуването на климатик е дългосрочна инвестиция и като такава, той идва с гаранционен срок. Стандартно производителят покрива от 1 до 5 години. Важното тук е да обърнете внимание какви условия влизат в тази гаранция, за да сте сигурни, че получавате най-доброто за парите си. Вижте дали тя започва да важи от датата на покупка или от датата на монтаж. Като споменахме монтаж, имайте предвид, че в повечето случаи се изисква той да бъде извършен от професионалисти. В противен случай гаранцията може да бъде анулирана. Ако търговецът се наема да монтира климатичната система, това означава, че не трябва да отваряте опаковката преди тяхното посещение в офиса. Защото ако го направите и впоследствие се окаже, че в кутията има липсваща част, това също може да анулира гаранционния срок.

Проучете възможните места за монтаж

Още нещо за монтажа. Той се определя изцяло от вида на системата, на която се спрете. Когато боравите със сплит система, локацията на вътрешното тяло ще зависи от това къде може да бъде поставено външното тяло. Ако става въпрос за прозоречен климатик, трябва да имате предвид, че част от прозорците ще останат блокирани от него, а това не е за подценяване. Освен това е важно да проверите окабеляването в сградата и да прецените дали има нужда от допълнително енергия. Най-добре е да се допитате до експерти по въпроса.

Google+ Comments