Помага или пречи дигиталният маркетинг на новите фирми?

жена си проверява телефона

В тези несигурни времена, новите фирми, които забелязвам, че се появяват на пазара, никак не са много. Нещо повече, те повече от всякога се опитват да не правят прекалено много разходи, защото не знаят кога може да бъдат принудени да преустановят дейността си. Та сега си мисля, че ако всеки разход, който се прави е необходимо да е добре оправдан, защото парите не достигат, тогава разходите за дигитален маркетинг и изобщо за какъвто и да е маркетинг оправдани ли са? Искаше ми се да разгледам въпроса от всички страни и отделих малко време, за да потърся информация.  Току виж с моя анализ помогна на някого.

Безспорно, данни и мнения в електронното пространство не липсват. В Money.bg е публикуван дълъг списък с преимуществата на дигиталния маркетинг, когато става въпрос за нова фирма. Изброили са неща, като мобилна достъпност (защото знаем, че телефоните са ни постоянно в ръцете), по-добрата конкурентоспособност, по-големи възможности за обратна връзка и др. И според мен и според тях, всички тези неща са добри и ако допринасят с нещо, то определено не е маловажно. Нещо повече, фирмите, с които се сблъсквам ежедневно, определено се опитват да си изградят добро име в интернет. И повечето успяват.

Освен обаче да стават по-известни фирмите искат и да продават. До колко интернет помага за това? В Epis.bg попаднах на интересна сентенция, където изтъкват, че едно от най-важните неща при дигиталния маркетинг е да повиши конверсиите. Тоест ако целта на компанията ви е да продава продукти или услуги, тогава това ще става по-лесно.

Ако се опитам да съм обективен, това и според мен е едно от най-важните неща. Само увеличените продажби могат да донесат приходи, а ако една нова фирма иска да оцелее днес, няма как да не гледа сериозно на продажбите си. Друг фактор, върху който мислих, беше възможността за реклама чрез дигитален маркетинг. Всяка една кампания може да бъде променяна веднага, когато забележите, че ви харчи парите, а през нея не идват нови клиенти. При физическата реклама това е абсолютно невъзможно. Ако например, поръчате реклама във вестник, радио или разпечатате флайери, дори и да не донесат достатъчно постъпления, ще го знаете чак след като сте раздали всички листовки и целия период на излъчване е приключил. Така или иначе обаче това няма да има значение, защото вече ще сте направили всички разходи. С всички тези доводи излиза, че инвестицията за дигитален маркетинг при нови фирми си е добре оправдан разход.

Google+ Comments