Туризмът ще съсипе ли Рилските езера?

Този уикенд попаднах на материал по bTV относно застрашаването на Рилските езера. Причината не е отново някой багер или изграждането на бетонни пъти, а именно туризма. От прекомерното посещение на дестинацията много скоро тя може да изгуби красотата и чистотата си.

В репортажа направиха сравнение между Витошка в София и Рилските езера по едно и също време. За мен резултатът бе покъртителен. В планината имаше безумно много хора, а градът бе празен. Това от една страна е похвално, защото времето, прекарано сред природата, зарежда и освежава. Заедно с това се насърчава и активният начин на живот.

Но погледнато от друга гледна точка, когато масово хората изберете една дестинация и я посещават, те постепенно нарушават екологичното равновесие там. Локацията се превръща в модерна и всички правят преход, за да споделят после снимки. По този начин се минимизира моментът със спорта и радостта от дивата и девствена природа.

Точно такъв е и случаят със Седемте рилски езера. Заради прекомерното им посещение, избутаната почва и свличането ѝ до водните басейни, водата се заблатява и красотата изчезва. Знам, че всички ние искаме да видим тези чудеса на природата, но България е пълна с невероятни места и има толкова планини за преходи.

Затова чрез този текст в блога си искам да ви призова да бъдем малко по-отговорни към природата, за да я запазим все така чиста и неповторима. А ако ли не, добавям ви видеото, което всъщност провокира темата и което показва докъде ще стигнем.

https://btvnovinite.bg/bulgaria/eksperti-masovite-poseshtenija-bavno-prevrashtat-rilskite-ezera-v-blata.html?fbclid=IwAR2tfivp20JfcZbpRnp3MERb20-U-qoP49aW881e9EbQfpH79jlVeI_m9dc

Google+ Comments