За части от секундата – какво разпознаваме?

За една до три десети от секундата – какво може да познаете? Всъщност може ли да си представите колко кратък интервал от време е това? Докато кажете едно и секундата вече е минала, а за частите от нея, не може да изречем и звук. Но не бива да забравяме, че мозъкът ни е много по-бърз и има с какво да ни изненада.

Попаднах на проучване според което времето, необходимо ни да разпознаем любимата ни песен, е точно до десета от секундата. Първата реакция е на зениците, които започват да се разширяват, после идва ред и на мозъка. Той на свой ред започва да изпраща импулси за откриване на спомен с музиката и така вече в главата ни се заражда представата коя е тази песен.

Не искам да навлизам в детайли за сложните биохимични процеси, които протичат в тялото ни в този момент, но е факт, че то е способно на много. Не е случайно, че и звуците, обединени в определен вид музика ни въздействат. Дори учените смятат, че точно тази симбиоза за бързо разпознаване на песни и дейността на мозъчните клетки може да служи за лечение на различни психични състояния, дори на деменция. То дано не ни се налага, но е хубаво да знаем, че имам алтернатива на лечение и помощ в такива моменти.

Затова като превенция или просото за удоволствие, тренирайте мозъка си и постоянно му давайте музика. Надявам се и изпълнителите да създават добри парчета. Така ще имаме все по-любими и по-любими песни, които оказва се, могат и да ни лекуват. Аз обаче не вярвам, че това излекуване чрез музика е само на физическо ниво. То продължава на ментално и емоционално ниво – точно там е тайната му.

А сега отивам да пусна една от най-любимите ми песни на света. Мога да я слушам постоянно – поздравявам ви с нея.

https://www.youtube.com/watch?v=HCm6gRHINqA&ab_channel=SavageGardenVEVO

Google+ Comments