Най-добрите климатици за домашна употреба

климатик вкъщи

Климатикът има съществена роля за това колко приятно и комфортно се чувстваме у дома. Но един наистина добър и висококачествен модул предлага повече от просто целогодишен комфорт. Той е удобен за употреба, работи тихо без да нарушава спокойствието ви, допринася за вашето здраве и благосъстояние, като пречиства въздуха в помещенията, намалява влажността и ви предпазва от алергии. В същото време, той остава възможно най-икономичен. С други думи, ако имате добър климатик, вие не би трябвало да плащате твърде високи сметки за ток.

Като цяло, използването на правилния климатик може доста да улесни живота ви. Трудната част обаче се състои в това да го намерите. Магазините и сайтовете за климатици, предлагат най-различни решения за дома. В магазин за климатици Klimatici.bg например, ще откриете широка гама от инверторни и хиперинверторни климатици, които могат да бъдат с подов или стенен монтаж. Някои модели са по-мощни, други се отличават с по-висока енергийна ефективност, а трети предлагат иновативни функции, които могат да улеснят живота ви още повече. Въпросът е, кое е най-доброто решение за вас?

Естествено, за да намерите правилния модул, е най-добре да се консултирате със специалисти. От Klimatici.bg например могат да ви предложат такава помощ. Но ако искате да добиете по-обща представа за това кой климатик може да е най-подходящ за вас, то прочетете нататък.

Инверторен или хиперинверторен климатик

Една от най-големите дилеми, която хората имат когато избират климатик, е дали той да бъде инверторен или хиперинверторен. В последно време, хиперинверторните модули доста се рекламират, като за тях се смята, че са подобрена версия на инверторните. Това, което прави впечатление обаче е, че те са малко по-скъпи. Това кара много хора да се замислят дали си струва да си купят такъв модул. Дали пък терминът „хиперинверторен“ не е просто поредният маркетингов трик или има действителни разлики между двата типа системи? Истината е, че хиперинверторните климатици предлагат реални технологични подобрения спрямо обикновените инверторни системи. Но в какво се състоят те и по какъв начин могат да ви бъдат от полза, ако използвате такъв климатик?

На първо място, един хиперинверторен модул може осезаемо да намали месечните ви сметки за ток. Тези климатици често имат енергиен клас А+++, който реално е най-високият. Друго предимство на хиперинверторните модули е, че те могат да регулират температурата в дома ви много по-прецизно и по-бързо. Те също така често са оборудвани с повече смарт функции и използват по-усъвършенствани системи за пречистване на въздуха.

domashen klimatik

Така че, хиперинверторните модули определено предлагат някои подобрения, но това със сигурност не прави климатиците от инверторен тип по-лош избор. Ако иновативните функции не са приоритет за вас и търсите достатъчно надежден и ефективен модул на разумна цена, то тогава обикновеният инверторен климатик ще ви свърши чудесна работа. Но в случай, че искате система от най-висок клас, която да харчи възможно най-малко ток, тогава е по-добре да се спрете на хиперинверторен модул.

Подов или стенен модул

Когато става въпрос за домашна употреба, най-често срещани са стенните климатици, където вътрешното тяло е монтирано високо на стената в стаята. По принцип, те са чудесна опция. Те са ефективни както за отопление, така и охлаждане, подхождат на почти всеки интериор и са лесни за монтаж. Освен това, стенните климатици се предлагат на по-изгодни цени в сравнение с подовите.

Въпреки това, климатиците с подов монтаж предлагат някои предимства и в определени ситуации могат да бъдат по-добият избор. Те например са изключително ефективни в режим на отопление и могат да ви осигурят повече комфорт през студените месеци. Така че, ако това е приоритет за вас, то си струва да обмислите варианта да си купите подов климатик.

Тези модули също са чудесен избор, ако търсите нещо, което да не е толкова забележимо и натрапчиво, или ако просто нямате достатъчно място на стените (например, стаята е със скосени тавани или има много прозорци). Подовите климатици са по-компактни от стенните и могат да бъдат поставени в по-малки пространства, като ниши, ъгли, под прозорци и т. н.

Колко мощен да бъде климатикът?

Мощността на климатика или BTU е важен показател, който определя способността му да охлажда и отоплява пространството. Изчисляването на необходимата мощност на климатика зависи от редица фактори, включително площта на помещението, височината на тавана, изолацията, броя и типа на прозорците, ориентацията на стаята и броя на хората, които обикновено я използват. Най-добрият начин да разберете какъв точно модул ви трябва, е като се консултирате със специалист.

Ето обаче някои общи насоки:

  • Стаи с площ от 15 до 30 кв. м. – между 9000 и 12000 BTU;
  • Стаи с площ от 35 до 50 кв. м. – между 18000 и 24000 BTU;
  • Помещения над 50 кв. м. – 24000 или 30000 BTU.

Имайте предвид, че колкото по-мощно е устройството, толкова повече енергия ще консумира. Ето защо е важно да разберете, че закупуването на климатик, който е по-мощен отколкото ви е необходимо, не означава по-добър контрол на температурата в помещението, това просто означава по-високи разходи.

Какъв енергиен клас да изберете?

Има много различни етикети за енергийна ефективност, но те са по-лесни за разбиране, отколкото може да изглежда на пръв поглед. Климатичните модули се оценяват по скалата от A до G, като А е най-високият, а G е най-ниският клас.

В Европа, енергийните етикети са разширени и включват допълнителни класове, като A+, A++ и A+++, които дават по-подробна представа за енергийното представяне на уреда.

A+++ е най-високият клас в тази разширена скала и означава, че уредът е изключително ефективен и използва много малко енергия в сравнение с останалите.

И не забравяйте, че винаги е най-добре да се консултирате със специалист

Имайте предвид, че каквото и проучване да правите, нищо не може да се сравни с консултацията с опитен специалист. Независимо дали търсите инверторен или хиперинверторен климатик, дали предпочитате подов или стенен модул, или имате нужда от специални насоки за мощността и енергийния клас, специалистите ще могат да ви насочат към най-подходящото решение. Те ще вземат предвид особеностите на вашето пространство, като площ, изолация, и специфични предпочитания, които могат да повлияят на ефективността и представянето на уреда.

Google+ Comments