Под атаката на кърлеж

Ще ви разкажа за моята първа, а надявам се и единствена среща с кърлеж. Беше преди седмица, когато с приятелско семейство решихме да избягаме от високите температури и шума на големия град, като си направим първия за годината пикник сред природата. Речено-сторено. Времето беше идеално и за наш късмет открихме подходяща полянка, където останахме почти целия ден. По пътя на връщане обаче, забелязах малка черна точка, явно вид буболечка, мислех си, на десния ми крак. Понечих да я остраня, когато съпругата на моя приятел ме спря. Според нея имаше шанс това да e кърлеж и не трябва да рискувам.

Признавам си, че първоначално се слисах. Никога не бях виждал, нито бях атакуван от кърлеж и имах съвсем бегли познания за отстраняването му от тялото. За всеки случай отидохме до Спешното отделение и опасенията ни се оказаха вeрни. Лекарят подходи с изключително внимание при изваждането му, като през това време ми даде ценни съвети за действие, ако някога пак изпадна в подобна ситуация.

Реших да ги споделя с вас, защото смятам, че тези миниатюрни паразити не са за подценяване и е хубаво да знаем поне основните неща за превенция срещу тях.

Кърлежите се срещат на влажни места, обрасли с високи треви. При посещението на такива места обличайте дълги панталони или блузи с дълъг ръкав. Нанасяйте често репеленти, но върху дрехите, а не директно на кожата. Знайте, че те само отблъскват кърлежите, не ги убиват. След разходката съблечете дрехите си и хубаво ги изтръскайте, след което ги изперете. Огледайте тялото си, като обърнете особено внимание на застрашените места – слабините, зад ушите, подмишниците и корема.

Ако все пак кърлежът се е впил в кожата ви, опитайте да извадите насекомото с пинсета. Захванете близо до хоботчето му и въртете в посока обратна на часовниковата стрелка. Внимавайте, за да не остане главата му в тялото ви. След като го извадите, намажете мястото с йод или спирт, а кърлежа поставете в стъклено шишенце. Занесете го в лаборатория, за да бъде изследван и да разберете дали е преносител на инфекция.

Google+ Comments